Broeders in het geloof

Voor de meesten onder ons was dit de vroegste zondag ooit. Om half 8 ontbijten. De kerkdienst begon om 09:00 uur en het was 45 minuten rijden. De voorganger, de heer Ivanyi is de zoon van de stichter van stichting Oltalom. Toen we aangekomen waren, werden we ontvangen door hem en zijn dochter Eva. De man had veel weg van de paus. Hij had een lange, grijze baard, een kaal hoofd en een lang, zwart gewaad. Hij liep langs alle gemeenteleden en schudde de hand. Hij kreeg zelfs een tekening van een kind.

Tijdens de opening van de dienst mocht Marieke een verhaal vertellen over wie we waren en wat we de afgelopen week hebben uitgevoerd. Als afsluiting zongen we voorin de kerk het lied ‘Zoekt eerst het Koninkrijk’. De dienst ging verder en de preek werd voor ons vertaald in het Engels. Al was de vertaling niet heel zuiver en duidelijk voor de meesten. Het ging over Koning Salomo die mocht wensen wat hij wilde en koos voor wijsheid. De moraal van het verhaal is dat we de juiste dingen aan God moeten vragen.

De kerk had ook vermogen, namelijk een paard. Hierop mochten we na de dienst een rondje meerijden. Mariëlle, Willem en Gijsbert lieten dit niet voorbij gaan. Marieke deed ook een poging, maar had wat meer moeite met het bestijgen van het paard. Eva bood ons nog een rondleiding aan door een oud stadje, waar we 1,5 uur zoet mee waren. Aansluitend kregen we een lunch die door de gemeente werd verzorgd. Heerlijke fruitsoep (bowl), vervolgens aardappelpuree met draadjesvlees. Gastvrijheid was enorm te merken bij deze lieve broeders in het geloof.

Weer terug op het verblijf kregen we de mogelijkheid om alles in te pakken en schoon te maken. Laatste maaltijd bestond uit broodje heerlijke (verse) schnitzel. De avond werd afgesloten met een Bijbelstudie en een evaluatieronde. We zijn tot besluit gekomen dat het een te gekke werkvakantie is geweest! De reis terug naar Nederland kan beginnen… ☹