5 weetjes over Hongarije

1. Hongarije heeft een gematigd landklimaat. Hongarije heeft koude, natte winters en warme zomers. De gemiddelde juli-temperatuur ligt tussen 18 °C in het noordwesten en 22 °C in het zuidoosten. Hongarije heeft vrij veel zonne-uren, gemiddeld 2000 uur per jaar. In de winter is het land soms bedekt met een dik sneeuwtapijt.

2. Hongarije ligt in Centraal-Europa. In het westen grenst het aan Oostenrijk, in het zuiden aan Servië, Kroatië en Slovenië, in het zuidoosten aan Roemenië, in het noordoosten aan Oekraïne en in het noorden aan Slowakije.

3. Na de Eerste Wereldoorlog viel het toenmalige Oostenrijk-Hongarije in vele stukken uiteen: er ontstond een onafhankelijk Hongarije, maar volgens het Verdrag van Trianon raakte het ten opzichte van het gebied dat vroeger onder Hongaars bestuur stond twee derde van zijn grondgebied en – met alle minderheden – driekwart van zijn inwoners kwijt. Dit heeft een enorme impact gehad op het land en de bevolking. Behoorlijk grote Hongaarse minderheden wonen in de buurlanden, namelijk in Roemenië (in Transsylvanië), Slowakije, Servië, Oekraïne, Kroatië en Oostenrijk (in Burgenland). In Slovenië heeft het Hongaars zelfs een officiële status.

4. Naar etniciteit is de Hongaarse bevolking vrij homogeen. Volgens de volkstelling van 2001 maken de etnische Hongaren 92% van de bevolking uit. De grootste minderheidsgroep vormen de Roma/zigeuners. Ongeveer 190.000 Hongaren gaven bij de volkstelling aan tot deze groep te behoren. In werkelijkheid zijn het er meer: de schattingen variëren van 400.000 tot 600.000. De situatie van de Roma is moeilijk en is er sinds de val van het communisme alleen maar op achteruitgegaan. Het opleidingsniveau is laag, de werkloosheid hoog. Er is sprake van een vicieuze cirkel van armoede, criminaliteit en discriminatie.

5. Boedapest is – zoals je waarschijnlijk weet – de hoofdstad van Hongarije. Midden door de stad ligt de rivier de Donau: aan de westkant van de rivier ligt Boeda en aan de oostkant ligt Pest. Samen vormen deze twee delen de stad Boedapest. Wist je trouwens dat de stad 1,7 miljoen inwoners heeft?!

Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Geografie_van_Hongarije en https://nl.wikipedia.org/wiki/Hongarije en https://nl.wikipedia.org/wiki/Boedapest