Pata Rât, Cluj (ROE) – jeugdgroep Emmeloord

Vlak naast de mooie, historische stad Cluj ligt een vuilnisbelt. En rond die vuilnisbelt zijn vier zigeunerkampen waar ongeveer tweeduizend Roma/zigeuners wonen. De armoede en leefomstandigheden zijn schrijnend, tienerzwangerschappen zijn aan de orde van de dag. Wil jij kinderen over de Here Jezus vertellen, hen liefhebben en helpen om hen een onvergetelijke week te geven? Wil jij je inzetten (ook praktisch) voor je naaste en mensen met een totaal andere cultuur en (geloofs-)achtergrond leren kennen? Geef je dan op voor een werkvakantie naar de Strada Pata-Rât bij Cluj in Roemenië.

Als je meegaat naar Pata-Rât ziet je dag er ongeveer als volgt uit: ’s ochtends doe je praktisch werk (dan is het nog niet zo heet). Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je gaat klussen aan een nieuwe ‘camp ground’. Het is de bedoeling dat kinderen daar voor een dagje heen kunnen voor een kamp. Ze kunnen dan even uit hun situatie weg en zien dat er meer is in de wereld dan alleen de vuilnisbelt en hun eigen wijk.

Na het praktische werk en een lunch is het tijd om het kinderprogramma van die middag voor te bereiden. Spelletjes, knutselen, een verhaal, wat liedjes… Deze kindermiddagen trekken zo’n zestig kinderen. ’s Avonds kan er eventueel nog iets met tieners worden gedaan, met aan het eind van de week een BBQ, want dat wordt altijd erg gewaardeerd. Daarnaast is er natuurlijk tijd voor ontspanning en kan er bijvoorbeeld een bezoek worden gebracht aan de stad Cluj-Napoca. Een prachtige, van oorsprong Duitse stad.