Bezoekjes, voorbereidingen en afspraken

Door Lotte de Voogd van der Straaten

Maandag 14 januari

We beginnen onze dag weer met een heerlijk ontbijt! Na het ontbijt haasten we ons naar dominee Dénes, gelukkig op loopafstand. Dénes is er samen met een ouderling uit de kerk. Zowel Dénes als de ouderling vertellen enthousiast dat ze een relatie hebben gelegd met de andere kerk in de straat (katholieke kerk) en daar samen een mooie kerstdienst gehouden hebben. Voorafgaand gingen ze zingend met kaarsen over straat naar de katholieke kerk. Mensen op straat waren verbaasd en vonden het een mooie gebeurtenis.

Ook naar dominee Dénes komt er een groep in de zomer! We bespreken de projecten en hij laat het ook zien. De grote maar erg oude pastorie naast de kerk moet nodig opgeknapt worden. Inmiddels woont Dénes ook in de pastorie, maar slechts een aantal ruimtes zijn leefbaar. In de ruimtes die al opgeknapt zijn, wordt duidelijk hoe een mooi gebouw het zou kunnen zijn. De vorige groepen hebben hieraan mee geholpen, maar ook de gemeenteleden zijn afgelopen jaar aan de slag te gaan.
We nemen nog een kijkje in het winterkerkje, een kleiner zaaltje, wat vorig jaar is opgeknapt en na het vertrekken van de groep nog is afgemaakt. Het ziet er nu mooi uit! In de kerk staat nog wel een houtkachel die iedere zondag al op tijd aangestoken moet worden. De wens is dat die vervangen gaat worden door een verwarming/airconditioner, zodat dit minder arbeidsintensief is. Dominee Dénes gaat voor tijdens meerdere diensten op zondag.

Na een gezellige ontmoeting met Dénes, steken we de straat over naar het Rode kruis. Hier zien we welke verfwerkzaamheden er kunnen gebeuren. We maken nog wat foto’s voor de groep en gaan weer door. Aleksandar heeft nog op de planning om bij een aantal gezinnen in Vrbas kleding te brengen. Wat van buiten gewoon een normale straat lijkt, verandert compleet zodra je door een poort heen loopt. Heel veel ellende, rommel en slechte huizen komen dan tevoorschijn.

Vervolgens rijden we naar de gehandicaptendagopvang in Vrbas. Het is een klein gebouwtje waar aan de buitenkant al duidelijk te zien is dat het een renovatie nodig heeft. Binnen is het koud door enkel glas en slechte isolatie. De vrijwilliger van de dagopvang vertelt dat ze in de winter door de kou en het gebrek aan geld voor energie/kachel maar halve dagen dagopvang kunnen houden en ook niet iedere dag. In de zomermaanden kan dat wel. Tot onze verbazing is de dagopvang slecht ingericht op invalide mensen, terwijl die wel in de groep zitten. Aleksandar belt direct naar het gemeentehuis of er eventueel toestemming geregeld kan worden voor renovatie. We mogen naar kantoor komen, waar Aleksandar toestemming regelt voor het project in Zmajevo en de dagopvang.

We rijden nog naar Ruski Krstur. Hier bekijken we het huisje waar Mirko iedere week huisgemeente mag hebben. Het is drukker dan normaal, want dochter en schoonzoon zijn er. Ze hebben zelf in hun huisje geen verwarming en dus zijn ze tijdens de koude dagen hier, waar wel een houtkacheltje staat te branden. Het huisje is in slechte staat. De achterkant staat op instorten. Daarnaast is er het grote wens om de uitbouw die er is op te knappen: de huisgemeente groeit en het woonkamertje waar ze nu zitten is erg klein.

Weer terug in Vrbas drinken we nog een kop koffie en is er even tijd voor ontspanning. Twee uur later vertrekken we naar Novi Sad. Daar is een prachtige ijsbaan in het park aangelegd. We wagen ons een poosje op de schaatsen en gaan vervolgens samen met Aleksandar, Danijela en zoon Vladimir uit eten. We kletsen over van alles en over de ontwikkelingen in de gemeente. Een gezellig afsluiting van ons weekend! Het waren lange, intensieve en gezellige dagen.

Deel 1: klik hier
Deel 2: klik hier