Ćevapčići

‘Ćevapi’, of als je het met een verkleinwoord wilt zeggen ‘ćevapčići’, is een vleesgerecht dat alom bekend en populair is op de Balkan. Het bestaat uit kleine worstjes zonder vel, gemaakt van gehakt. Vaak krijg je de worstjes in porties van vijf of tien tegelijk en worden ze in een pita gedaan, met bijvoorbeeld ui, sla en saus. Je kunt er frites bij eten of wat ook heel lekker is: yoghurt!

Ćevapi komt al uit de middeleeuwen, toen de Balkan onderdeel was van het Ottomaanse, het Turkse, rijk. Het is eigenlijk een variant van ‘kofte kebab’, Turkse kebab.
In Roemenië hebben ze ook zoiets, maar daar heet het ‘mititei’.

Het woord komt van het Perzische woord ‘kebab’, dat ook in het Turks gangbaar is. In het Turks is de ‘kebabçı’ de man die kebab maakt.

…dan weet je dat ook weer. Mijn advies: probeer het eens van de zomer!

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/%C4%86evap%C4%8Di%C4%87i