Dag 4

Lieve allemaal, 

Na weer een heerlijk ontbijtje zijn we vol goede moed aan onze derde klusdag begonnen. 
De groep is in drieën verdeeld. Er is weer een groep naar het kamphuis gegaan. Om efficiënt aan het werk te gaan met een grote groep hebben we een taakverdeling gemaakt en hierdoor is heel de dag gesmeerd verlopen 🙂 ! De mannen zijn verder gegaan met het pad langs het huis, hebben heel wat stenen gesjouwd en heel wat kuub zand gereden, met uiteraard wat hulp van powervrouwen 😉 Het pad langs het huis is bijna af, morgen nog het laatste stuk achter het huis. 
Een aantal dames heeft eerst zelf specie gemaakt en de laatste twee muren gestuct met hulp van de twee zusjes van ds. Aleksandar. En als laatste heeft een groepje zich bekommerd over het ‘latexen’ en verven van de buitenmuren. Deze zijn nu weer helemaal mooi wit, met wat klontjes en bonkjes (want de verf is hier net even iets anders dan in NL). Maar van veraf zie je dat niet, haha. 

Ook zijn er vier groepsleden bij de kerk van ds. Aleksandar aan de slag gegaan. Zij hebben een wand geplaatst op de zolder van de kerk. Want ds. Aleksandar wil daar in oktober zondagsschool gaan houden voor de kinderen van de kerk. Uiteraard staat deze houten wand volgens Nederlandse richtlijnen keurig netjes waterpas. Ook hebben we direct de al bestaande constructies ondersteund, zodat als de kinderen hard gaan stampen en springen niet direct het dak naar beneden komt zetten. Zoals u begrijpt is dat nu allemaal picobello voor elkaar en kunnen de kinderen rustig op de zolder gaan spelen. Ook hebben de dames spullen, zoals rugzakken met schoolspullen, klaargemaakt om volgende week uit te delen aan de Romakinderen. 

En als laatste is er een groepje naar het huis van Mirko gegaan. Zij hebben daar eerst in het huis gesloopt. Hij had een deel van zijn huis nog helemaal niet opgeknapt. Er moeten slaapkamers voor de kinderen komen. Hier zijn zij vandaag aan begonnen en ze hopen het deze werkvakantie af te maken. 

Loïs en Annelynn hadden plannen om op het land van de vader van ds. Aleksandar aan het werk te gaan, zij zouden handmatig aardappels gaan rooien. Bij aankomst op het land mochten zij niet aan de slag gaan, omdat zijn vader zich schaamde dat hij geholpen werd door meiden. Hij was niet over te halen, waardoor zij terug zijn gegaan en voor de hele groep pannenkoeken hebben gebakken met de vrouw van de dominee en een gemeentelid (op een zeer afgetakeld gasfornuis met pannen die je liever niet van dichtbij bekijkt. Dit tastte overigens niet de smaak aan, want ze waren heerlijk!). Elke groep is hierdoor voorzien van een lekkere lunch. Daarna zijn zij met de dominee en Lieuwe op stap gegaan naar de bouwmarkt. Zij hebben daarna het huis bezocht van het gemeentelid die heel betrokken is bij de dominee; het was heel aandoenlijk om het huis te zien. De badkuip stond buiten, en zij douchte met de tuinslang, en door een ingestorte muur was de keuken helemaal weg. Met alle liefde zouden we haar ook willen helpen, maar dit is een lastige kwestie omdat je dan in de gemeente scheve gezichten krijgt en hierdoor mensen niet meer naar de kerk komen. 

Omdat iedereen erg toe was aan een verfrissende duik zijn we met elkaar nog een uurtje gaan zwemmen in het zwembad in Vrbas. Het was heerlijk, iedereen was weer afgekoeld. 
Bij thuiskomst in het Central Home stond er een heerlijke maaltijd klaar, met aardappeltjes, gehaktballen en tomaatjes. De borden en schalen op tafel waren voor het eerst deze week helemaal leeg! 

Vanavond hebben we Bijbelstudie gedaan in groepjes met als thema ‘Wat kost het je’ en daarbij het verhaal van de rijke jongeling. 
Het is mooi om te merken en te horen dat dit mooie gesprekken heeft opgeleverd. In de groep is er openheid en ruimte voor persoonlijke vragen en gesprekken; dit zijn unieke momenten waarbij ook sommige groepjes de Bijbelstudie hebben afgesloten met een kringgebed. Daarnaast hebben we veel gezongen uit de OTH-bundel. Het is leuk om te horen dat veel liederen ook bij ds. Aleksandar en Mirko bekend zijn. Zondag in de kerk hopen we ook met elkaar wat liederen de gemeente toe te zingen. 
Ook onze ‘beveiliger’ van het Central Home is één van de muzikanten geworden, want sinds gisterenavond speelt hij graag met zijn gitaar met ons mee. 

Zo dat was het weer voor vanavond.. we gaan nog een gezellige avond tegemoet. Want de groep is één en de sfeer is goed. 
Morgen (over een half uurtje precies) vieren we de verjaardagen van Aad en Eef 🙂 en staat er een leuk programma op de planning! 

Slaap lekker voor allemaal. 
Veel liefs uit Servië