Een goed weerzien in Servië

Door Lotte de Voogd van der Straaten

Vrijdag 11 januari:

Samen met Els Den Hartog (oud JC-lid en huidig lid landenteam Servië) en Femke Groenewegen (JC-lid) stap ik, Lotte (JC lid) op het vliegveld in Eindhoven. We kijken alle drie uit naar deze reis. Het is fijn om samen met Els een aantal diaconale jongerenreizen voor te bereiden, maar daarnaast kijken we er ook naar uit om onze vrienden in Servië weer te ontmoeten!

We komen rond 23:00u. aan in Belgrado. Daar halen we de huurauto op. We moeten eerst nog even de ruiten schoonmaken, want het is -8 graden en er ligt overal sneeuw! Els weet de weg naar Vrbas uit haar hoofd en met drie meiden is het geen moeite om wakker te blijven, er wordt al gezellig gekletst. Bij aankomst in Gradska Kafana is er niemand en inmiddels is het toch al 00:45u. ’s nachts. We lopen even een stukje de stad in om te kijken of er nog iets open is, maar besluiten terug te gaan en naar het huis van de eigenaar te rijden voor de sleutel. Maar gelukkig komt precies iemand aan op het moment dat we weer bij Gradska Kafana terug zijn. We zijn dus niet vergeten gelukkig! We zetten onze spullen in de hotelkamers en gaan nog even iets te eten en drinken zoeken in de stad. En tot onze verbazing is er in een Vrbas een bakkertje die 24 uur per dag open is.

Zaterdag 12 januari:

We slapen eerst nog even uit voordat we een intensief weekend tegemoet gaan. Na een stevig en lekker ontbijt vertrekken we rond 13:00u. richting Kucura en daar ontmoeten we Aleksandar en Danijela. Ook is oom Dragan er! We zijn blij om elkaar weer te zien. Niet veel later vertrekken we naar Djurdjevo, een Romagemeenschap in de buurt van Novi Sad. We pikken eerst nog Mirko en baba Jelena op.

In Djurdjevo is er eerst kinderwerk. De groep kinderen die komt is groot. Wellicht ook omdat het nog het laatste weekend van de schoolvakantie is; kerst wordt hier gevierd op de orthodoxe kerstdatum in januari. De kinderen zingen liedjes samen met Mirko, luisteren naar een Bijbelverhaal van ds. Aleksandar en maken een kerstkaart. De wat oudere jongeren krijgen de taak om te helpen. Je ziet dat het ze goed doet dat ze door Aleksandar serieus genomen worden. Ondertussen hebben Danijela en Jelena spaghetti met een mix van tomatensaus en ketchup gemaakt. Ondanks dat het al koud is, smullen de kinderen ervan. Helaas zien we dat sommige kinderen echt honger hebben en dat blijft lastig om te zien. Ook hebben sommige kinderen geen goede winterkleding aan.

We lopen tussendoor even naar het voetbalveld wat opgeknapt is door een groep uit Strijen tijdens de jongerenreis. Het voetbalveld is van een plaatselijke vereniging en grenst aan het Romakamp. Omdat de groep uit Strijen geholpen heeft met verven, mogen ze nu één keer per week met kinderwerk in de zomer het voetbalveld gebruiken. Een mooi resultaat van het werk van een jongerenreis!

Ook heeft de groep uit Strijen vorig jaar het kerkje in Djurdjevo opgeknapt. Dit was aan het verzakken. Het ziet er nu mooi en strak uit! In het kerkje is nog een kerkdienst voor de volwassenen. Wij krijgen vertaling van Mirko.

Na Djurdjevo gaan we terug naar Kucura en krijgen we pita als avondeten en bespreken we met Aleksandar en Mirko de projecten voor aankomende zomer.

We spreken af dat we alles overleggen met de groepen en daarna uitsluitsel geven over welke projecten deze zomer gedaan kunnen worden. Het doet Aleksandar goed dat er veel groepen terugkomen, dat bemoedigt hem. We gaan weer terug naar het hotel, drinken nog even wat en gaan slapen, want het ontbijt staat gepland voor 07:30u.

– Wordt vervolgd –

Deel 2: klik hier
Deel 3: klik hier