Geprakte aardappel met gevulde paprika’s

Door Joëlle, 27 juli 2017

07:15 u. – de wekker gaat, Corinda draait zich nog eens om en ik vraag me af wat voor weer het wordt vandaag. Om 08:00 worden we verwacht bij het ontbijt, maar zoals gewoonlijk zijn we weer te laat. Vandaag bestaat het ontbijt uit 5 plakken ham en 3 doorgekookte eieren met brood. Iedereen klaagt over het koude weer en we besluiten truien te halen in het hostel en vervolgens door te rijden naar het kamphuis.

Bijbelstudie
We beginnen de dag met bijbelstudie,  we lezen over de vergiffenis en de liefde van God en hoe God ons bij elkaar heeft gebracht in Servië. Mirko speelt op de gitaar en met elkaar zingen wij een aantal liederen. We bidden en beginnen met het werk. Een fantastische ervaring!!!

Witte bonen zonder tomatensaus
Aleksander legt ons klussen voor; helpen met het hek of helpen bonen oogsten. Corinda de ‘farmer’ gaat uiteraard mee bonen oogsten, net als Timo, Lotte, Femke en ik. De overige mensen blijven bij het kamphuis om te werken aan het hek. Amanda houdt toezicht en zorgt dat haar geschaafde voeten helen. Aangekomen bij het bonenveld worden we begroet door de familie van Aleksander en vertelt Aleksander over de slechte groei van dit jaar. De bonen zijn niet groen maar dor en wit, witte bonen zonder tomatensaus? We trekken de bonen uit de grond, na een uur is Aleksander er klaar mee en keren we terug naar het kamphuis.

Baba kookt
Aleksander besluit om met een aantal van ons lunch te halen bij Baba (oma) in het huis van Aleksander. Niels, Femke, Lotte en ik gaan mee. Nadat Niels volledig door de achterbak is geklutst en Lotte, Femke en ik weer weten waarom er gordels in een auto zitten, komen we aan bij het huis van Aleksander. Baba vertelt dat ze wel 57 gevulde paprika’s heeft gemaakt met gestampte aardappelen. We moeten met pannen en al weer in de bus, bezorgd of de gevulde paprika’s niet over onze kleding heen gaat. Na 30 kg watermeloen te hebben gehaald komen we aan bij het kamphuis en lunchen we met iedereen.

Waterige koffie in Vrbas
Amanda, Lotte en ik besluiten na de lunch en een fikse regenbui de sketch voor de kerk van morgen voor te bereiden. We komen op het idee om kleding te fabriceren van kleden en deze te halen in Vrbas. Zo gaan Corinda, Lotte, Femke, Amanda en ik op weg naar Vrbas om kleden te zoeken voor onze sketch. Uiteindelijk vinden we in een klein winkeltje wat papier en gebruiken we tafelkleden uit een Chinese winkel als kleding die we op dit moment aan elkaar naaien (22:30) voor morgen. Na winkels te zijn afgestruind besluiten we een kop koffie te drinken in het zonnetje, wat vervolgens flink wordt verstoord door een enorme hoosbui. Met verregende koffie teruggetrokken in het cafétje bellen we met Aleksander om vervolgens terug te keren naar het kamphuis om te voetballen met lokale jongen, familie van Aleksander en Mirko. Dit was erg leuk en met elkaar hebben we er een fanatieke wedstrijd van gemaakt.

Late soep
Om half 9 zitten we aan het avondeten; soep, salade, brood en gehaktballetjes met uit. Het smaakte erg goed, zelf vond ik het beter dan vanochtend (ik had het niet zo op de doorgekookte eieren en 5 plakken ham). We keren terug naar het hostel om allemaal een lekker warme douche te nemen en de sketch van morgen voor te bereiden, hier zal Niels u morgen meer over vertellen.

Quotes van de dag
–  Hallo koelkast, 3 bier
– Ik heb de deurklink op de prullenbak gelegd
– Ik zal mezelf even helemaal insmeren met greentea (desinfecterende gel)
– Anders heb je zo aardappelpuree in je nek…