De Goede Herder en een kudde schapen op de weg

Vandaag staan er twee bezoeken op het programma, wat er uiteindelijk – wegens omstandigheden – drie worden. In Târgu Mures spreken met iemand van het CE-huis en later ook nog met iemand van de organisatie Bonus Pastor. Deze organisatie heeft een kasteel dichtbij Ozd, waar er een programma is voor verslaafden om af te kicken. In het verleden zijn hier jongerengroepen uit Nederland heen geweest. Het zou mooi zijn als er zomer 2018 weer een groepje heen zou gaan. Bruggen bouwen met het dorp, dat is een wens van Szabó István, met wie we het gesprek hebben. De dorpsbewoners bekijken de organisatie en wat er gebeurt namelijk met argusogen.
Omgekeerd zou het ook mooi zijn als een (ex-)verslaafde iets met de jongeren kan delen over zijn ervaringen.

Na deze bezoeken vertrekken we naar Alma, een dorpje in het district Mediaș. Het vinden van dit dorp bleek lastiger dan gedacht en eerst belandden we in Smig, waar de dominee die we gingen bezoeken ook werkzaam is. Uiteindelijk rijdt hij ons tegemoet en gaat ons voor naar Alma.

Bij het huis van Hajdu Nagy Istvan en Ilonka krijgen we wat te drinken en uiteraard snacks aangeboden. We horen hoe zij hier zijn gekomen en aan de slag zijn gegaan. Er is al veel gebeurd aan renovaties en kerkelijke activiteiten. Een enthousiast stel dat hart heeft voor kinderwerk.

Na het gesprek en een korte rondleiding over het terrein van de kerk vertrekken we richting Camar, het dorp waar we morgen een gesprek gepland hebben staan. Ook dat blijkt een avontuur te zijn: in de toenemende duisternis – het is avond als we aankomen – rijden we door heuvelachtig landschap en over slingerweggetjes door het bos. Het is aardedonker en nadat we eerst al achter een trekker en een paard en (hooi-)wagen terechtkomen, doemt daarna ineens een kudde schapen met herder op de weg op. Tsja, dat zal je in Nederland niet zo snel gebeuren! 🙂