Goulash
Je hebt misschien wel eens ‘goelasj’ gegeten of erover gehoord? Maar wist je dat goelasj eigenlijk een soep is die ze in Hongarije ‘gulyás’ (goejaasj) noemen? Het is het meest bekende gerecht uit Hongarije dat oorspronkelijk een simpel eenpansgerecht is dat runderherders (gulyás) vroeger op de poesta bereidden. Deze herders hadden een nomadenbestaan en trokken met hun runderen over de steppes (poesta). De herders moesten dus met zo min mogelijk spullen reizen en daarom werd alles in één ketel boven een open vuur klaargemaakt. Vaak gebruikten zij ingrediënten die op dat moment voorhanden waren: ui, tomaat, paprika, andere groentes die zij verder nog konden vinden en natuurlijk rundvlees. Dat sudderde dan een paar uur in de ketel totdat “de smaken met elkaar waren getrouwd”. De gulyás komt het meest tot zijn recht als deze in de ketel op open vuur is bereid, maar smaakt ook heerlijk als je het zelf in de keuken maakt.
Ik hoop dat je het van de zomer gaat proeven!