Hé, vertel eens: Jacob

  1. Wat is jouw taak bij de jongerencommissie?

De belangrijkste taak van een JC-lid is het begeleiden van reizen. Nu is het zo dat ik nog niet zo lang bij de JC zit en dat dus nog niet zoveel gedaan heb. Tegelijkertijd zijn er veel andere dingen die moeten gebeuren: denk bijvoorbeeld aan het organiseren van andere acties die we doen. Ook vind ik het leuk te bedenken wat we precies in de toekomst willen gaan doen en hoe we dat het beste kunnen regelen.

  1. Waarom vond je het leuk om bij de jongerencommissie te gaan?

Ik vind het leuk om allerlei dingen te organiseren. Daarnaast heeft Oost-Europa een bijzondere plek in mijn hart gekregen na 5 werkvakanties in Roemenië en Bosnië. Ook vind ik het mooi om te delen van het vele dat ik heb. Tegelijkertijd krijg je ook veel terug als je bij die mensen bent. Ze kunnen je veel leren. Al met al veel goede redenen om bij de jongerencommissie te gaan.

  1. Wat is je het meest bijgebleven van een reis naar Oost-Europa? (Wat was indrukwekkend? En waar gebeurde/was dat?)

Bijna twee jaar geleden was ik op werkvakantie in Bosnië. Een bijzonder land, zo’n 20 jaar geleden was er nog oorlog in het land. Daarvan zie je nog steeds veel sporen, indrukwekkend. Tegelijkertijd zie je daar dat christenen veel kunnen betekenen voor anderen. We waren in een dorpje waar 80% van de mensen werkloos was. Een echtpaar, uitgezonden vanuit een andere stad door een kerk van 50 personen wilde daar een kerk planten. Zo bizar, zo’n kleine kerk en ze deden veel voor anderen. Zo ook dit echtpaar van die kerk die in een andere stad werkte. Ze hadden zoveel contacten en konden zoveel vertellen over het Evangelie. Indrukwekkend!

  1. Wat is het gekste dat je hebt meegemaakt of gegeten in Oost-Europa?

In Bosnië bezochten we de thuiskerk van het evangelistenechtpaar. De evangelist vertelde dat we daar op bezoek gingen. Vervolgens zei hij dat we wel konden preken, een aantal dagen voor we er naartoe gingen. Als reisleider van de groep moest ik dat maar doen. Ik dacht dat het een grapje was. Ik was voorbereid om wat te vertellen over de groep. Maar hij meende het serieus. Een half uur voor de dienst kwamen we daarachter. Toen heb ik maar een preek geïmproviseerd. Uiteindelijk is het allemaal goedgekomen en was het mooi om daar in de dienst aanwezig te zijn. In Oost-Europa zijn ze al gauw tevreden 🙂

  1. Kun je een inspirerende quote met ons delen?

De evangelist waar we in Bosnië waren zij vaak: jullie komen uit Nederland, wij uit Bosnië, maar we zijn broers en zussen. Mooi om elkaar zo te herkennen!