Hé, vertel eens: Rick van Voorthuijsen

1.       Wat is jouw taak bij de jongerencommissie?

Op dit moment is het vooral nog even meekijken met alle zaken rondom HOE en Hoeliday. Wanneer het allemaal duidelijk is, is het de bedoeling dat ik groepen ga begeleiden met hun reis naar Oost-Europa. Ook is het plan dat ik me ga bezighouden met de social media van HOE en Hoeliday

2.       Waarom vond je het leuk om bij de jongerencommissie te gaan?

Ik ben in 2018 met een groep jongeren vanuit mijn gemeente op diaconale jongerenreis gegaan naar Budapest. Wij hebben tijdens deze reis een deel van een Romaschool opgeknapt. En we hebben meegelopen met een social worker van Oltalom (daklozenopvang). Deze reis was zo bijzonder en mooi dat ik dit ook andere jongeren van mijn leeftijd gun. Toen ik een appje kreeg van een vriend van mij – die al actief was binnen de jongerencommissie van stichting HOE – met de vraag of ik het misschien ook leuk vond om mee te helpen bij de jongerencommissie, twijfelde ik geen moment.

3.       Wat is je het meest bijgebleven van een reis naar Oost-Europa? (Wat was indrukwekkend? En waar gebeurde/was dat?)

Wat mij erg is bijgebleven is de zondag die we in Hongarije hadden. We werden ‘s ochtends opgehaald en gebracht naar de kerk van stichting Oltalom. Daar hebben we samen met de lokale gemeente een kerkdienst meegemaakt. De mensen daar vonden het zo leuk dat we er waren, dat zag je gewoon van de gezichten af stralen. Aan het eind van de kerkdienst gingen we ook nog ‘Lees je bijbel, bid elke dag’ zingen. Zij in het Hongaars en wij in het Nederlands. Best gek dat je met een gemeente uit een heel ander land en cultuur zo snel een band kunt hebben.

4. Wat is het gekste dat je hebt meegemaakt of gegeten in Oost-Europa?

Tijdens het opkappen van de school was er ook genoeg tijd om een potje te voetballen. Terwijl wij bezig waren was er ook een Hongaarse schilder aanwezig. Na een poosje besloten we om ook hem te vragen of hij het leuk vond om mee te voetballen. Toen hij uiteindelijk ook meedeed bleek dat deze man supergoed was in voetbal. Hij rende zo iedereen voorbij en deed de gekste trucjes met de bal. Dit hadden wij natuurlijk nooit verwacht van een man van rond de vijftig jaar.

5.       Kun je een inspirerende quote met ons delen?

Heb je naaste lief als jezelf. Ook al ken je ze nog niet zo goed of hebben ze een andere cultuur.