Het lichaam

Christen-zijn doe je als het even kan niet alleen. En dan bedoel ik niet in eerste instantie dat je naar de kerk ‘moet’ (hoewel dat zeker belangrijk is!). Ik denk aan de woorden van Jezus: ‘Aan jullie liefde voor elkaar zal iedereen zien dat jullie mijn leerlingen zijn.’ (Joh. 13:35)
Deze week een derde onderdeel van het getuigen zijn. Eerst hebben we het over Gods verhaal gehad, daarna over ons getuigenis en deze week gaat het over het ‘samen getuige zijn’.

Mensen liefhebben en hen over Jezus vertellen kan natuurlijk alleen, maar het mooie van samen zijn, is dat je samen ook iets uit kunt stralen. Hoe kunnen mensen aan ons zien dat we volgelingen -discipelen- van de Heere Jezus zijn? Door onze liefde voor elkaar. En ja, ‘elkaar’ suggereert toch echt meer mensen dan jij alleen: je hebt anderen nodig.

Zonder woorden
Als je samen bent, straal je als het goed is iets uit. Zijn wij met twee of drie in Zijn naam bij elkaar, dan is Hij in ons midden (Mt. 18:20). En dat wordt opgemerkt. Jezus, die liefde is, zal aanwezig zijn en zichtbaar worden. Dan hoef je mogelijk in eerste instantie niet eens woorden te gebruiken. Mensen zullen de onderlinge liefde zien (en Jezus daarin) en zich afvragen waar die vandaan komt. ‘Deze mensen zijn zo verschillend en toch lijken ze liefdevol met elkaar om te gaan. Hoe kan dat?’ Krijg je die vraag, dan heb je iets te vertellen!

Liefhebben, hoe doe je dat?
Ik moet eerlijk zeggen dat liefhebben makkelijk klinkt, maar toch erg moeilijk kan zijn. Want mag je dan nooit boos zijn? Of onenigheid hebben? Moet je altijd aardig en lief zijn? Nee, dat denk ik niet. Boosheid over onrecht is bijvoorbeeld goed. Kijk maar naar Jezus: Hij werd behoorlijk kwaad toen de mensen Zijn Vaders huis misbruikten om er zelf beter van te worden (Mk. 11:15-16).

Hoe het precies gaat, dat liefhebben, is voor mij soms ook een zoektocht. In 1 Korinthe 13:4-7 staan enkele aanwijzingen, maar zonder de hulp van de Geest is het bijna onmogelijk om lief te hebben. Gelukkig maar dat we deze Geest hebben gekregen! En dat een van de natuurlijke vruchten van die Geest in je leven liefde is! Wat een goede God hebben wij.

Vervelend
Misschien gaat er iemand mee van de zomer en jullie liggen elkaar niet zo. Liefde tonen? Lastig! Onthoud dan dat God ons uniek heeft gemaakt, ieder met onze eigen talenten, en dat we samen dat lichaam vormen, ieder met onze eigen gaven en inbreng (Rom.12:4-5). We hebben elkaar – soms helaas 🙂 – nodig. En juist als we ondanks onze eigen tegenzin elkaar liefhebben, straalt dat Gods liefde voor ons uit naar anderen.

Totaalplaatje
En het gaat trouwens nog verder. Want ook samen met onze broers en zussen in Oost-Europa, die soms misschien heel anders met geloof omgaan, vormen wij dat lichaam, die gemeenschap van gelovigen. Als wij als gelovigen samenkomen, vanuit wat voor achtergrond dan ook, dan gebeurt er iets. Dan wordt Jezus zichtbaar. Dan straalt Hij door ons heen.

En omgekeerd zien wij in elkaar andere kanten van dezelfde Diamant: ‘Dan zult u met alle heiligen de lengte en de breedte, de hoogte en de diepte kunnen begrijpen, ja de liefde van Christus kennen die alle kennis te boven gaat, opdat u zult volstromen met Gods volkomenheid.’ (Ef.3:18-19)