Hollandia hayden

Beste lezers, 

Gisteren zijn we rond 18:00 aangekomen bij dominee Aleksandar in Servië. 
De reis is voorspoedig verlopen en zeker met het passeren van de grens waren we zeer tevreden. We moesten anderhalf uur wachten, maar het ‘moment suprême’ bestond uit ‘Hollandia, hayden’, hetgeen betekende dat we op moesten schieten en doorrijden. We waren ons er toen niet van bewust dat we flink in de problemen hadden kunnen komen bij de grens. Pas toen we de bus uitlaadden bedachten we dat het niet te verklaren was waarom vier volwassenen met 4 kinderwagens, een voetbalspel, 3 gitaren, gereedschap voor een heel dorp, een zaagtafel, 5 tenten, een trampoline, scheppen, harken, naaispullen en nog veel meer spullen die niemand meeneemt op vakantie, in die bus zaten. Dank voor al het gebed. We zijn gezegend. 

Dat we gezegend zijn werd ons direct duidelijk na de grens. Eenmaal in Servië stond er binnen 10 minuten een zwangere vrouw van een jaar of 22 te bedelen bij een stoplicht. Vijf minuten later kwam een meisje van een jaar of 12 naast de auto om geld te vragen. Je voelt je schuldig als je niets geeft, maar we weten dat het geld direct maar de vaders gaat, om hun verslaving te financieren. 

Het onderkomen werd binnen 10 minuten gewijzigd naar drie straten verderop. Niet geheel de afspraak en de planning, maar we weten dat dit is hoe het gaat zijn voor de rest van ons verblijf. Plannen worden gewijzigd en overal wordt een mouw aan gepast. Even acclimatiseren voor de neuroten onder ons. Dat was de vrijdag, onze aankomstdag. 

De bus kan niet in Vrbas blijven vanwege de verslaafden die ‘s nachts door de straten struinen. Deze staat dus bij de kerk van dominee Aleksandar en hij rijdt ons overal heen. Vandaag zijn de kinderwagens uitgedeeld. Twee straten verderop hebben we een kinderwagen afgeleverd. Met de auto. Wij wilden natuurlijk lopen want dat scheelt brandstof, maar de dominee deed dat liever niet, want zodra de buurt zag dat we een kinderwagen weggaven zou hij vijftig vrouwen aan zijn deur hebben die dat ook nodig hebben. 

Vandaag zijn we ook bij het huis geweest wat we twee jaar geleden hebben gekocht. Het is flink opgeknapt en er is goede vooruitgang geboekt met de inrichting. Uiteraard zijn er nog tal van klussen die gedaan moeten worden en we hoeven ons echt niet te vervelen. De weg is te begroeid voor onze grote bus en als het regent moeten we met een slakkengang over een hobbelweg die zelfs voor de boeren uit de Hoeksche waard te gek is. 

We hebben de rest van de projecten ook gezien. We kunnen goed en dankbaar werk verrichten. We gaan iets anders te werk dan de Roma zelf, maar het resultaat zal hetzelfde zijn. Wij zouden namelijk nooit de net verkregen haakse slijper in het dak zetten zonder stofafzuiging en een mondkapje. Maar goed, er moest een gat komen voor de trap en die is er nu. Morgen is er kerk en dan moet alles weer ontdaan zijn van stof. Komt wel goed. We zien het morgen wel. 

Morgen horen jullie weer van ons. 

Hartelijke groeten van ons vieren. 
We luisteren morgenochtend met jullie mee.