Igen, köszönöm!

Of je nu zegt ‘jó napot’ (goedendag), ‘jó étvágyat’ (eet smakelijk) of ‘viszontlátásra’ (tot ziens), je maakt er zonder vertaling he-le-maal niks van. Een onbegrijpelijke, moeilijke taal die nergens op lijkt. Ik heb het natuurlijk over de Hongaarse taal, het ‘magyarul’.

Het Hongaars is de officiële taal van Hongarije, maar ook in Slovenië heeft de taal een officiële status.

Het is een Finoegrische taal, die geen enkele verwantschap heeft met de naburige talen. Een taalgroep die vermoedelijk oorspronkelijk uit het gebied tussen het Oeralgebergte en Kama stamt; ergens in Rusland dus.

Twee verwante talen die je waarschijnlijk wel kent, zijn Fins en Estisch (uit Estland). Maar, deze verwante talen zijn voor een Hongaar even onbegrijpelijk als voor iemand die alleen het Nederlands beheerst. Dus ja, ‘verwantschap’ … het is maar hoe je het bekijkt. Ze hebben eenzelfde wortel of oorsprong, maar die ligt ver, ver in het verleden.

Wil je je vast voorbereiden? Wil je de rest van de groep imponeren met jouw vermogen om de woorden uit te spreken? Kijk dan eens op deze website, daar staat uitgelegd hoe je de letters uitspreekt: http://www.hongaarsetaal.nl/alfabet

Alvast 3 belangrijke woorden:

Ja = igen
Nee = nem
Bedankt = köszönöm (zeg: ‘kussunnum’)

Succes!

 

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hongarije
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hongaren
https://nl.wikipedia.org/wiki/Joegra
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hongaars