‘Het is van groot belang dat ze Christus leren kennen’

Door Herbert van Daalen

Op de Strada Pata-Rât die leidt naar de vuilnisbelt van Cluj-Napoca in Roemenië lopen en spelen de zigeunerkinderen langs de kant van de weg. Ze kijken niet eens op als de vuilniswagens voorbij razen. Nog geen 500 meter verder stijgt een vliegtuig op van het internationale vliegveld.

Langs de weg, richting de vuilstort staan krotjes van spaanplaat, plastic en hout. Tussen de huisjes rennen kinderen en tieners. Het is ruim 30 graden. De volwassenen hebben een plek gevonden in de schaduw.

 

Hier wonen deze kinderen, samen met hun broertjes, zusjes, ouders en grootouders. De vuilnisbelt is voor de meeste zigeuners van groot belang om in hun onderhoud te voorzien. Ze verzamelen plastic dat wordt verkocht.

De overheid bemoeit zich niet met deze mensen. Zolang ze geen overlast veroorzaken. Een groot deel van deze mensen is hier terecht gekomen, omdat ze van de straten van de stad zijn geplukt. De wijk dijt langzaam maar zeker uit. Kinderen worden geboren, gezinnen breiden uit. Meiden trouwen op hun 16e, krijgen kinderen en zo gaat de vicieuze cirkel maar door. De situatie lijkt uitzichtloos.

Een Nederlander is jaren geleden begonnen met een kleuterschool in deze wijk. Helaas is de aansluiting met het ‘gewone’ onderwijs slecht, waardoor kinderen nauwelijks opleiding hebben. Maar er zijn lichtpuntjes. Enkele meiden zijn naar de hogere school gegaan en hopelijk kunnen zij de komende jaren verandering brengen in de situatie.

‘Het is van groot belang dat ze Christus leren kennen’, zegt de Nederlander Frank Stout. Hij is zo’n 10 jaar geleden begonnen de kinderen het evangelie te vertellen tijdens een kinderclub. ‘Er

komen nu zo’n 70 kinderen. We hopen en bidden dat de kinderen aangeraakt worden met Gods liefde. Alleen de liefde van God kan de situatie hier veranderen. Ik ben nu ook begonnen met een tienerclub. De tieners zijn de volwassenen van morgen en kunnen het verschil maken. Helaas trouwen ze erg jong, waardoor ze al jong kinderen krijgen en geen opleiding meer volgen.’

Voor meer over het werk van Frank en zijn vrouw Rita klik hier