Random facts…Servië

Ҩ In Servië is de meest voorkomende godsdienst Servisch-orthodox (85%). Interessant is dat sommige feestdagen anders zijn dan in onze protestantse traditie. Zo viel kerst in 2018 op 7 en 8 januari (in plaats van 25 & 26 december 2017). De orthodox katholieke kerk volgt de Juliaanse kalender waardoor feesten en vieringen 14 dagen later plaats vinden dan volgens de westerse (gregoriaanse) kalender.

Ҩ Er is geen tijdsverschil met Nederland, maar de munteenheid is wel anders: de dinar. Op dit moment krijg je voor 1 euro 117,5 RSD (Servische dinar).

Ҩ Het water uit de kraan kun je in Servië beter niet drinken. Koop dus genoeg flessen water, want zeker als het warm weer is, is het belangrijk om genoeg te drinken!

Ҩ Om aan te geven hoe dichtbevolkt Nederland is ten opzichte van Servië: in Nederland wonen 409,6 mensen per km2, in Servië is dat 92,2 mensen per km2.

Ҩ Het volkslied van Servië heet ‘Bože Pravde’, een behoorlijk nationalistisch lied als je op de tekst let. Hier kun je de tekst vinden: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%BEe_Pravde

Bronnen:
http://www.beleven.org/feest/kerstmis_orthodox
http://www.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=1&From=EUR&To=RSD
https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederland
https://nl.wikipedia.org/wiki/Servi%C3%AB