Romaweetjes

ҩ De bekendste groep Roma in Europa zijn de Sinti. De Sinti hebben veel muzikanten voortgebracht, maar zijn ook bekend omdat ze vaak rondtrekken met een kermis of circus. Toen ik in Servië was, ontmoette ik een vrouw die Sinti was en zij was inderdaad opgegroeid bij een rondtrekkende kermis. Sinti hebben het materieel vaak beter dan andere Roma-groepen.ҩ Roma komen oorspronkelijk uit het noorden van India. Sinti uit een gedeelte van Pakistan en ook uit India. Honderden jaren geleden is hun trek naar het westen begonnen.

ҩ Hun gemeenschappelijke taal -Romani- is verwant aan het Sanskriet en het Hindi (India). De aanwezigheid van veel Griekse elementen in Romani is te verklaren uit het feit dat de Roma later enkele eeuwen in het Byzantijnse Rijk hebben verbleven, waar Grieks de overheersende taal was. Romani kent trouwens veel dialecten, dus het is niet per se zo dat de Roma uit verschillende landen elkaar kunnen verstaan.ҩ In Roemenië zie je Roma die je herkent aan grote, zwarte hoeden met een brede rand (mannen). Vrouwen dragen vaak felgekleurde wijde rokken, waarbij rok en schort qua kleuren bijna vloeken bij elkaar 🙂

ҩ Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn Roma ook vervolgd en zijn naar schatting een kleine half miljoen Roma vermoord. ‘Porajmos’ is naam voor de vervolging van Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog. Porajmos betekent in het Romani ‘de verslinding’. Als herkenningsteken in de concentratiekampen droegen de zigeuners een “Z”, die getatoeëerd was op hun linkerarm en een zwarte driehoek (het herkenningsteken voor asocialen).
Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sinti
https://en.wikipedia.org/wiki/Sinti
https://nl.wikipedia.org/wiki/Roma_(volk)
https://en.wikipedia.org/wiki/Romani_people