Waarom jouw bezoek aan Servië waardevol is

Margreet Agterhuis is landencoördinator Servië. Dat betekent dat zij de projecten daar overziet en coördineert en de diverse projectleiders aanstuurt. Hier vertelt ze wat over de projecten waar jullie van de zomer naar toe hopen te gaan in Kucura, Vrbas en Feketic.

“Wat zo mooi is aan deze projecten, is dat je echt een verschil kunt maken. Jongeren en ouderen voelen zich bemoedigd omdat jullie komen. Je kunt daar helpen. In woorden en daden mag je een getuige zijn van de Heere Jezus. Doordat je anderen dient, dien je ook Hem. Ieder mag zijn of haar talenten inzetten. (schilderen, kinderwerk, etc.)”

Daarom is het ook zo fijn dat jullie erheen gaan: “Omdat de mensen zich daar bemoedigd zullen voelen; er wordt naar hen omgekeken. Het is ook goed om als ‘rijke’ jongere uit Nederland te ervaren wat het is om in een ander land te leven, waar de mensen het veel minder goed hebben. Zigeuners verdienen €4,- voor een hele dag werken op het land. Iemand die met pensioen is, krijgt vaak maar €100,- per maand. Predikanten moeten van €100-200 per maand rondkomen. Als je een goede baan heb, heb je iets meer. Stel je dat eens voor …. de prijzen van het eten verschillen niet zoveel met die bij ons.”

Interessant om te weten is dat er Hongaars en Servisch wordt gesproken in de streek waar jullie naartoe gaan. “Zo’n 100 jaar geleden hoorde deze provincie (Vojvodina) nog bij Hongarije. Er wonen nog altijd Hongaren in dit gebied. Je komt in Servië veel verschillende bevolkingsgroepen tegen die ieder nog hun eigen gewoonten, gebruiken en geschiedenis hebben. Dit verandert echter wel in rap tempo door de gemengde huwelijken.
De situatie in de gezinnen is niet eenvoudig. Uit bijna alle gezinnen werken wel familieleden in het buitenland omdat het met de economie zo slecht gaat in Servië.”

Tot slot nog een tip van Margreet: “Bedenk dat de cultuur anders is dan hier. Heb een luisterend oor voor de mensen daar, toon interesse, duik niet steeds in je mobiel, besef dat jullie uit een heel rijk land  komen; stel je bescheiden op: je bent immers ‘te gast’.”