Weblog Emmeloord 2022

Verslag diaconale werkreis Roemenië Pata Rât 16-23 juli 2022.

Op zaterdag 16 juli j.l. was het dan zover. Om 08:30 uur verzamelde zich een gemêleerd gezelschap van jong/oud en mannen/vrouwen bij De Hoeksteen. Om 09:00 uur vertrokken we richting Airport Eindhoven voor onze vlucht naar Cluj-Napoca.  I.v.m. de enorme drukte haalden we onze vlucht op het nippertje.

Bij aankomst op het vliegveld werden we opgevangen en welkom geheten door onze gastheer Frank Stout. Na het ophalen van de huurauto’s vertrokken we naar de stad om met elkaar wat te eten en boodschappen te doen (de volgende dag was het immers zondag). Het schemerde al toen we bij onze onderkomens -voor de week -aankwamen. Na nog wat gedronken te hebben, hielden we de dagsluiting en zocht een ieder vermoeid zijn bed op.

Die zondagochtend bezochten we de kerkdienst van de gemeente van Frank Stout in Cluj, waar de dienst voor ons in het Engels werd vertaald.

’s Middags werden we meegenomen naar het gebouw waar de kinderprogramma’s zouden gaan plaatsvinden. Dit gebouw lag boven één van de rondom de vuilnisbelt gelegen Roma buurten genaamd “Dallas”.  Frank vertelde ons daar over de achtergrond van de Roma-zigeuners en hoe hij in Roemenië terecht was gekomen.

Na de maaltijd hadden we in de avond weer de dagelijkse dagsluiting. Eén van de onderdelen daarvan was het uiteen gaan in groepjes. Tijdens deze meetings ontstonden in de loop van de week mooie gesprekken waardoor we elkaar ook steeds beter leerden kennen.

Op maandagochtend vertrokken we naar onze kluslocatie, de campground, gelegen op een 10 minuten rijden in het dorpje Boju. Bij aankomst werden de taken verdeeld door onze klus coördinator Paul Gravesteijn. In eerste instantie moesten de verschillende ruimten leeggehaald worden om te kunnen beginnen met klussen. Voor deze week stonden o.a. de volgende kluswerkzaamheden op het programma: isolatie en lambrisering aanbrengen op de muren en laminaat leggen in de slaapvertrekken, lambrisering aanbrengen op de muren van de keuken en de muren van de centrale ruimte voorzien van het rachelwerk voor de lambrisering. Eén en ander verliep zo voorspoedig dat we halverwege de vrijdagochtend door het beschikbare bouwmateriaal heen waren. Je kunt je voorstellen dat Frank Stout een blij man was aan het eind van de week vanwege het vele werk dat verzet was.

Op de maandag, dinsdag en donderdagmiddag vond het kinderprogramma plaats. Daar kwamen zo’n 80-100 kinderen – van verschillende leeftijden – op af. Het programma bestond uit vaste onderdelen: zingen, een sketch, Bijbelverhaal en knutselen. Het was ontroerend om te zien hoe enthousiast en blij de kinderen waren met een uurtje aandacht. Dat zegt veel over de omstandigheden waarin ze leven. Naast het kinderprogramma was er op dinsdag ook nog een tienerprogramma. Al met al een zeer drukke dag dus.

Op de woensdag hadden we onze vrije dag, maar in de ochtend gingen een paar fanatiekelingen toch nog even een paar uurtjes klussen. In de middag kon er gezwommen worden en was er tijd voor een stadsbezoek naar Cluj-Napoca (op z’n Duits Klausenburg).

De vrijdag werd afgesloten met een BBQ met de tieners op een prachtige locatie in een boomgaard gelegen boven Cluj. Die avond was het al weer tijd om ons voor te breiden op het vertrek de volgende dag. Maar niet nadat we de verjaardag van 1 van de kinderen van Frank en Rita Stout hadden gevierd.

Op zaterdag 23 juli kwamen we rond 17.00 uur moe maar voldaan aan bij De Hoeksteen. We mogen terug kijken op een geweldige week vol emotionele ervaringen, maar ook een week waarin we als groep naar elkaar toe mochten groeien en een ieder zijn/haar talenten op een bijzondere manier gestalte mocht geven. Een ervaring om niet te vergeten, waarvoor we dankbaar zijn voor de zegeningen die we mochten ontvangen.