Zondag en maandag

De zondag is voor ons totaal anders als in Nederland. Iedereen is gewoon aan het werk. Winkels zijn open, etc. Alles draait zeven dagen per week door. Je merk dat de gastgezinnen alles doen om je een goede week te geven. Iedereen verblijft in een ander soort gezin. Zo zijn de dames in een gezin waar vier generaties leven. Dat is mogelijk, aangezien de meeste mensen maar één of twee kinderen hebben. Het is moeilijk om te begrijpen dat je toch dankjewel moet zeggen voor hetgeen de mensen geven, terwijl ze eigenlijk vrij weinig hebben. Zondag hebben we ‘s morgens de dienst bijgewoond. Vrij weinig van verstaan, omdat het in het Hongaars is. Dat wat gezongen werd konden wij meezingen, omdat we de wijs kenden. Na de dienst was er een korte kennismaking met de mensen uit de kerk en hebben we wat voor hun gezongen en verteld wie we waren en wat we doen hier.

De rest van de dag zijn we bij een van de gastgezinnen geweest en hebben we wat spellen gedaan met elkaar. Aangezien de jongens van de twee gastgezinnen goede vrienden zijn van elkaar is het vrij makkelijk om met elkaar in contact te komen, omdat een van de twee jongens Engels spreekt. Verder spreekt bijna niemand Engels. Één van ons moet zich verstaanbaar maken met Google Translate en Whatsapp. Dat is behoorlijk moeilijk, maar het lukt. Gelukkig kwam vandaag een broer van die jongen terug die wel Engels spreekt. Verder gingen we ‘s avonds met de jongeren uit Cluj en Ogra pizza eten en hadden we gesprekken over Nederland en Roemenië en de verschillende culturen.
Maandagmorgen waren we al vroeg bij de kerk om het kinderwerk voor te bereiden. Allereerst gingen we samen met Luckacs en Csilla wat zingen en lezen, en verder verdiepen naar aanleiding van het gedeelte dat we hadden gelezen. Daarna hadden we een kennismakingsspel met de kinderen en jongeren. In de groep voor deze week is het leeftijdsverschil groot, namelijk van 7 tot 17 jaar.
Na een korte pauze met allerlei typisch lokale dingen (waar wij ook wat Nederlandse dingetjes hebben laten proeven) gingen we met allemaal paaltjes voetbal doen met flessen water en een watergevecht met waterballonnen. Dit alles om de jongeren minder verlegen te maken.
Dit hielp behoorlijk en hierdoor hebben we betere gesprekken kunnen voeren met een aantal.
Vanmiddag zijn we met een hele groep jongeren gaan bergklimmen, een soort van survivaltocht, aangezien het voor de twee oudste jongens die ons een soort van begeleidden ook een aantal jaar geleden was dat ze daar waren. Het was een behoorlijk lange tocht en aan het eind was er een ruïne te zien.

Daarna zijn we naar een van de gastgezinnen gegaan en hebben we gegeten. ‘s Avonds hebben we met de twee oudste jongeren uit de gemeente bij elkaar gezeten en wat spelletjes gedaan.