5 weetjes over Slowakije

1. Slowakije is een bergachtig land waar je heel goed terecht kunt voor de wintersport. De hoogste berg, de Gerlachovský štít, ligt in dit wintersportgebied.

2. Een andere berg, de Kriváň, heeft een symbolische betekenis in Slowakije, die mede door zijn bijzondere vorm als nationaal symbool op de Slowaakse euromunten van 2009 staat. In de 19de eeuw ontwikkelde de berg zich tot nationaal pelgrimsoord, vooral nadat de Slowaakse patriot Ľudovít Štúr de berg in 1844 had beklommen. Vanaf 1955 is de beklimming een jaarlijkse traditie, die als doel heeft om de Slowaakse Nationale Opstand van 1944 te herdenken.

3. Slowakije bevindt zich in Centraal-Europa en ligt tussen Oekraïne, Oostenrijk, Polen en Hongarije. Slowakije heeft zich sinds 1993 los gemaakt van Tsjecho-Slowakije. De officiële benaming is Slowaakse Republiek.

4. Voor de mensenrechten is nog wat werk te doen. Zo zou volgens de US State Department in 2010 naar buiten zijn gekomen, dat er nog steeds corruptie bij de overheid bestaat en vragen rondom de integriteit van de rechterlijke macht. Het land heeft ook nog steeds problemen met handel in vrouwen en kinderen en maatschappelijk geweld en discriminatie tegen Roma en andere minderheden.

5. De hoofdstad Bratislava is een belangrijk internationaal knooppunt in de transportsector. Het verbindt Slowakije met Praag, Boedapest en Wenen.

6. Slechts 9% van de bevolking geeft aan protestants christelijk te zijn. De rooms-katholieke groep is een stuk groter met 68,9%

Bronnen: http://www.landen.net/slowakije/ en https://nl.wikipedia.org/wiki/Kriv%C3%A1%C5%88_(berg) en https://nl.wikipedia.org/wiki/Slowakije