Dag 2

Hey allemaal! 

Vandaag begon onze eerste echte werkdag in Servië! Na een nachtrust die voor sommigen kort en voor andere normaal was, begonnen wij de dag met een goed ontbijtje yoghurt met granola, Servisch brood met wat beleg zoals honing, kaas en worst. Kwart voor negen stonden we allemaal paraat om te vertrekken met de busjes naar dominee Aleksandar. De reis ernaartoe was hobbelig en warm, maar mooi! Je zag veel van Servië: de grote zonnebloemvelden, gekleurde huizen, zwerfhonden die op straat liepen en ook zagen we een paard en wagen langskomen! Toen we onderweg waren, zagen we de tegenstellingen hier: de ene straat waren mooie grote huizen met dikke auto’s ervoor, je hoeft maar één straat verder te rijden of je ziet de krotten van de Roma die gemaakt zijn van de vreemdste dingen. Je kunt je niet voorstellen hoe je daarin zou moeten leven. 

Bij Aleksandar aangekomen, splitsten we onze groep in twee groepen. De ene groep ging naar het Kamphuis van Aleksandar om daar verschillende dingen te doen en de andere groep – waar wij in zaten – gingen op de zolder van de kerk alles opruimen, zodat er daar een zondagschoolruimte kan komen. De treden van de trap naar zolder gingen wij ook maken. Op zolder was het vies en stoffig, er lag ongelofelijk veel troep, maar na lang zweten met elkaar hebben we de zolder leeg gekregen ook de traptreden liggen allemaal. Toen we even pauze hadden, besloten wij even door de Romawijk te lopen. Onderweg zagen we een jonge moeder met twee kinderen in het gras zitten de kinderen speelden met het gras. We liepen ernaartoe en werden vrolijk begroet door de moeder en kinderen. Anna gaf aan het oudste kindje haar armbandje waar het kind zo ongelofelijk blij mee was dat je haar ogen gewoon op zag vrolijken en we nog lang na gezwaaid werden. Het was mooi om te zien hoe je toch contact kon hebben met zulke mensen, terwijl het allemaal handen- en voetenwerk was. Rond half vier gingen we naar huis en hadden we lekker even vrije tijd. Als avondeten kregen we soep en schnitzel met groenten. Na het avondeten hielden we een dagsluiting met een Bijbelstudie die ging over Mattheus 25, een erg toepasselijk en bijzonder stukje bij onze reis. Daarna zongen we met elkaar nog wat liederen. Het was een warme, gezellige en mooie dag!!! 
We gaan vanavond nog even gezellig met de groep buiten zitten en wat drinken daarna heerlijk slapen en morgen weer een nieuwe, frisse dag… 

Liefs, Anna en Sanne