Nederlanders slopen Servisch huis

Door Lex van der Wekken, 25 juli 2017

Vanmorgen om 7:30 ging de wekker. Ik heb lekker geslapen en een tijdje later met de werkspullen in de auto naar ons ontbijt. Het is elke dag een verrassing wat het ontbijt zal zijn, maar er wordt goed gevarieerd. Vandaag hadden we een lekker omelet met brood erbij. De Turkse koffie viel bij mij ook in de smaak. Na het ontbijt hebben we onze lunch gekocht en reden we achter Aleksandar aan naar een bouwmarkt om materialen te kopen en vervolgens naar Aleksandar’s huis om gereedschap en zijn familie op te halen. Voor we bij het kamphuis aankwamen zijn we nog gestopt om de zelf gekweekte paprika’s van Aleksandar te ruilen voor twee grote watermeloenen voor bij de lunch.

Daar aangekomen zijn we begonnen met een vervallen schuurtje afbreken. De dakpannen eraf en de nog bruikbare dakpannen netjes opgestapeld voor hergebruik. Al snel had ik door hoe goed en sterk de vriendschapsband tussen Aleksandar en Mirko is. Hard werken en constant grappen naar en over elkaar maken. Je hebt maar een half uurtje nodig om je deel van de familie van Aleksandar te voelen. Het afbreken van het huis verliep vrij soepel en dat komt mede door de drinkpauzes. Danijela, de vrouw van Aleksandar heeft twee typisch Servische dranken een honing palenka en een palenka op basis van walnoot en honing voor ons gemaakt. De honing palenka viel erg in de smaak.

In de middag zijn we verder gegaan met het huis afbreken en de muren neerhalen. Ook hiervan zijn de bruikbare stenen opgestapeld en bewaard voor hergebruik. De lege wespennesten en al het andere afval zijn ook weggegooid. Morgen moet het nog afgemaakt worden en beginnen we met het bouwen van het hek.

Morgen komt de nationale en de regionale televisie langs voor een reportage. Dan hebben we ook een trampoline en een springkussen en gaan we met de Roma kinderen spelen. Ik heb er zin in.