Random facts: Roemenië

Ga je van de zomer naar Pata Rât bij Cluj en in Roemenië? Hier volgen een paar leuke feitjes over dit land en deze stad, dus opgelet!

  • Mei, juni en september zijn de beste maanden om naar Roemenië te reizen. In deze maanden heb je de meeste kans op aangename temperaturen. Ik hoor je denken: ‘Maar wat is er dan mis met juli? Is het dan onaangenaam?’ Dat heeft te maken met de temperatuur dus: in juli en augustus heb je de meeste kans op ‘onaangenaam’ warme temperaturen met een gemiddelde maximumtemperatuur van 29°C. Succes dus! Neem zonnebrand en een pet mee.
  • De officiële taal in Roemenië is Roemeens. Daarnaast wordt er Hongaars, Duits, Russisch, Turks, Tataars en Romani gesproken. Vermoedelijk kun je in Cluj Hongaars, Roemeens, Romani en mogelijk Duits tegenkomen. En wie weet wat je nog meer allemaal hoort.
  • In Roemenië kun je in principe niet met euro’s betalen, maar heb je de Roemeense Leu (RON). Op dit moment is dit de koers: 1 EUR =4.65708 RON.
    In Roemenië is het trouwens gebruikelijk om een fooi te geven. Als er nog geen servicekosten (voor de bediening zeg maar) zijn berekend, geeft men ongeveer 10% fooi.
  • Roemenië staat vooral bekend om de afwisselende natuur: er zijn oerbossen en natuurparken waar o.a. beren, wolven en lynxen leven. Daarnaast heeft het land een groot gedeelte van de Donaudelta in het land liggen. Aan de kust vind je brede zandstranden die veel toeristen trekken. Bepaalde gebieden zijn in de winter heel geschikt voor wintersport.
  • Het land staat ook bekend om een aantal Roemeense uitvindingen, zoals de vulpen en insuline.
  • Cluj-Napoca, of gewoon ‘Cluj’ ligt in het gedeelte van Roemenië dat Transsylvanië heet (een groot gedeelte in het noorden en westen van Roemenië). In het Hongaars heet de stad Kolozsvár en in het Duits heet deze Klausenburg.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Transsylvanië
https://nl.wikipedia.org/wiki/Cluj-Napoca
https://www.landenkompas.nl/roemenie
http://www.klimaatinfo.nl/roemenie/