Wist je dat…

…in Hongarije (en Hongaarstalige gebieden) eerst de achternaam wordt gezegd en geschreven en daarna pas de voornaam? Kinga Bán is dus eigenlijk Bán Kinga.

… als er in Hongarije iemand aan de deur komt, je diegene gelijk mee naar binnen neemt? je blijft niet op straat staan.

…het Nederlandse gebruik om één koekje bij de koffie aan te bieden in veel landen als vreemd en ongastvrij wordt gezien? Je zet de schaal op tafel en als die leeg is dan zet je weer iets nieuws op tafel, bijvoorbeeld sandwiches.

…het lastig is om in Oost-Europa vegetarisch te eten? In veel gerechten zit namelijk vlees. Bij brood krijg je vaak salami en worst geserveerd en de kip van gisteravond zit vandaag in de soep. Heel principieel vegetarisch zijn kan dus lastig worden. Bovendien wil je toch de gastvrijheid van mensen niet beledigen door datgene wat ze aanbieden af te slaan?

…Hongarije ook een wijnland is? Vooral het ‘Stierenbloed’ uit Eger en de zoete Tokajer zijn bekend.

…er voor de Tweede Wereldoorlog meer dan een half miljoen joden in Roemenië woonden, waarvan nu nog maar een klein deel over is? Ook de Roma (zigeuners) werden tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgd, maar dat gebeurde op minder grote schaal. Er wonen ongeveer 400.000 zigeuners in Roemenië.

… als je een bezem aan een schutting ziet hangen in Roemenië, dit kan betekenen dat in het huis een huwbare dochter woont? Bij een bruiloft op het platteland wordt de hele gemeenschap uitgenodigd. Er is veel eten en drinken, maar ook muziek en dans.

…het niet toevallig is dat het verhaal van Dracula zich afspeelt in de landstreek Transsylvanië in Roemenië? Vampiers spelen namelijk al eeuwen een belangrijke rol in Roemeense volksverhalen.

… Serviërs van cadeautjes houden. Het is daarom leuk om een klein presentje mee te nemen. Bloemen worden bijvoorbeeld gewaardeerd, maar vermijd rozen en koop nooit een even aantal bloemen. Een even aantal hoort bij begrafenissen!

Bronnen:
http://www.hongarijevakantieland.nl/thema-artikelen-over-hongarije/verschillen-tussen-nederlandse-en-hongaarse-cultuur/
http://www.magyarholidays.eu/Typisch-Hongaars.htm
http://www.voorbeginners.info/roemenie/volk-en-cultuur-1.htm
http://www.voorbeginners.info/roemenie/volk-en-cultuur-2.htm
https://koningaap.nl/roemenie-reizen/cultuur-roemenie
https://www.rvo.nl/onderwerpen/internationaal-ondernemen/landenoverzicht/servi%C3%AB/dos-and-donts