Zondags gaat zij naar de kerk..

Door Lotte de Voogd van der Straaten

Zondag 13 januari:

In alle vroegte rijden we van Vrbas naar Subotica. We gaan naar de hervormde kerk van dominee Lászlo. De kerkdienst is in het Hongaars en helaas is er geen vertaler. Wel benoemt Lászlo tijdens de dienst in het Engels wat er gelezen wordt, zo krijgen we toch een beetje mee waar de preek over gaat. Na de dienst drinken we nog koffie en thee met Lászlo en zijn vrouw. Een gezellig en open gesprek! Lászlo geeft aan met een nieuw project bezig te zijn, waarbij ze op een laagdrempelige manier workshops geven over de Bijbel. Ook zijn ze een kinderclub begonnen op de zaterdagavonden.

We bespreken de groep die wilt komen in oktober. De groep kan aan de slag met een kelder, wat nu nog een oud verwarmingshok is. Hiervan wil dominee Lászlo een jeugdhonk maken, zodat er een mooie ruimte is waar ze jongerenwerk kunnen doen. Een flinke maar leuke klus! Daarnaast kan de groep met Lászlo ouderen bezoeken van de gemeente die niet meer naar de kerk kunnen komen. En op zaterdag kan er een kinderdag georganiseerd worden voor alle kinderen die naar de kinderclub komen.

Na het bezoek bij Lászlo, gaan we naar het kantoor van dominee Tibor. Met hem kan de groep mee naar de Romagemeenschappen, arme bevolking in Subotica of naar vluchtelingen. Er is daar genoeg werk te doen en de groep kan hierin ondersteunen. Ook is er de mogelijkheid om in een officieel vluchtelingenkamp kinderwerk te doen. Hierdoor bouwt hij ook een relatie op met de officiële instanties.

Daarnaast geeft Tibor aan dat hij bezig is met een nieuw gebouw voor een kerk in Cantavir. Het gebouw heeft nu verhuur voor bruiloften als bestemming. Daardoor is er al veel aanwezig in het gebouw, zoals een professionele keuken. Die kunnen ze weer goed gebruiken als gaarkeuken. De verkoop is nog niet helemaal rond, maar dit zou snel kunnen gaan gebeuren. Mochten ze dit gebouw aankopen dan is er voor een groep in de zomer veel werk te doen in het nieuwe gebouw.

Na Tibor is het tijd om weer terug te rijden naar Vrbas. Daar hebben we nog even een half uur rust. Dan gaan we door naar Kucura. In Kucura wonen we de kerkdienst bij: oom Dragan gaat voor in deze dienst. Ook mogen we deelnemen aan het avondmaal. Na de dienst bekijken we de zolder die nieuw is gemaakt boven de kerk. Een mooie ruimte waar ze tijdens de kerkdienst een kindernevendienst houden.

Na de kerkdienst drinken we nog een kop thee bij Mirko en zijn vrouw Ljubica thuis. Ze laten trots hun huis zien wat beetje bij beetje steeds meer is opgeknapt! Ook verteld Mirko dat zijn andere werk, verkoop van kleding, steeds beter gaat. Beetje bij beetje wordt dit geïnvesteerd in zijn huis.

– Wordt vervolgd –

Deel 1: klik hier
Deel 3: klik hier